خوب زیستن

استفاده از فلسفه کایزن در زندگی فردی

راهکار های فلسفه کایزن برای افزایش بهره وری در زندگی شخصی

kaizen_bookفلسفه کایزن در طول چند دهه به تدریج توسعه یافته ، این روش به صورت رسمی در دهه ۱۹۸۰ بود که از طریق کتاب “کایزن، کلید موفقیت رقابتی ژاپن” نوشته ماساکی ایمای ، موسس موسسه کایزن به دنیا  معرفی میشه.

اما چیزی که مشخصه این فلسفه ژاپنی ها فراتر از تصمیمات هوشمندانه تجاریه در واقع ترفند اینکه بدونید چطور فلسفه کایزن رو در زندگی شخصی خودتون به کار ببرید و خودتون رو به اصول اون متعهد کنید.

فلسفه کایزن چیست ؟

کارهای بزرگ توسط مجموعه ای از کارهای کوچک انجام می شوند که در کنار هم جمع شده اند .” وینسنت ون گوگ

 

فلسفه کایزن از ادغام دو واژه ژاپنی کای ( تغییر ) و ذن ( خوب ) به وجود میاد که یه جورایی ترجمه ساده شدش میشه ” تغییر برای بهتر شدن ” .

معنای کایزن

این روش بر این باور تاکید داره که تمرکز بر ” بهتر شدن مداوم ” میتونه نتایج بهتری ایجاد بکنه . ژاپنی ها این ایده را از آمریکایی ها قرض میگیرن در واقع ماساکی ایمای تویه دهه ۵۰ میلادی در مرکز بهره وری ژاپن داخل کشور آمریکا کار می کنه و اونجا مدیران ژاپنی برای بازدید و یادگیری از تولیدکنندهای آمریکایی رفته بودن. و بعد به صورت یکپارچه اون رو در فرهنگ سازمانی خودشون پس از جنگ جهانی دوم ادغام میکنن .

مدیران کسب وکار مدرن , اصول کایزن رو به عنوان رویکرد اصلی مدیریت ناب در نظر می گیرن و اهداف اولیه اون ها برای اجرا شامل مقرون به صرفه بودن , بهره وری بالاتر , و نتایج بهتر هست.

چگونه همه چیز شکل می گیرد

در دهه ۶۰ میلادی ایمای با شرکت تویوتا همکاری خودش رو شروع میکنه تا نتیجه روش کسب وکار آمریکایی ها رو بررسی کنن.  زمانی که تویوتا شروع به استفاده از اصول کایزن کرد , صرفا تلاش می کرد تا پس از فاجعه جنگ جهانی , کارخونه رو احیا کنه . با این وجود , روش های مدیریتی موثر و بهبود تدریجی اونا رو به برند اول خودروسازی جهان تبدیل کرد .

ماساکی ایمای هم بعد از تجزیه وتحلیل داده ها و ارزیابی های گسترده روی اصول بهره وری , اصطلاح کایزن را معرفی میکنه . اون زندگیش رو وقف درک فلسفه کایزن میکنه و موسسه کایزن رو هم تاسیس میکنه که کارشون اینکه روش کار رو ساده سازی کنن و به مشتریاشون آموزش بدن.

در همون زمان هم , کسب وکارها تویه غرب شروع به استفاده از این فرمول کردند تا موفقیت تویوتا را تکرار کنن . علاقه اونها به کتاب “کایزن، کلید موفقیت رقابتی ژاپن” نوشته ماساکی ایمای این کتاب رو به یکی از پرفروش ترین کتاب تبدیل کرد .

تبدیل کایزن به یک شعار مهم برای رشد فردی

داستان خرگوش و لاک پشتدر طول سال ها , کایزن به روشی معنادار برای زندگی تبدیل شده .میشه اون رو به داستان خرگوش و لاک پشت تشبیه کرد. خرگوش ممکن بود سریع باشه , اما این پیشرفت آهسته و مداوم لاک پشت بود که باعث شد پیروز بشه به همین ترتیب، به کارگیری فلسفه ای که تاکید روی حداقل بهبود ممکن تو یه هر روز داره، میتونه شرایط رو واسه آدمایی که در بلاتکلیفی گیر کردن تغییر بده.

شاید ساختار کلمه کایزن و شباهتش به کلمه “ذن” باعث بشه که افراد علاقه مند به توسعه فردی تفسیر های مختلفی ازش بکنن مثلا ربطش بدن به هنر های رزمی و … اما ایده اصلی اینکه وقتی تویه کارت یا زندگیت قفل شدی و گیر افتادی به این فکر کنی که کوچک ترین کار ممکن که میتونم انجام بدم تا شرایط رو بهتر کنم چی هست یا به عبارتی دیگه رشد کوچک و مداوم در هر روز و درک این نکته که این تلاش ها و پیشرفت های روزانه در نهایت قراره به نتایج قابل توجهی منجر بشن .

مشابه این قضیه در اثر مرکب دارن هاردی هم هست. درواقع این کار های کوچک روزانه ما هستند که در بلند مدت میتونن منتج بشن به یک نتیجه قابل توجه که خوب بودن این نتیجه یا بد بودنش به درست و غلط بودن همان تصمیمات کوچک برمیگرده.به کارگیری فلسفه کایزن در زندگی شخصی پیامدهای مفیدی هم برای زندگی فردی و هم اجتماعی و حرفه ای ما داره . با تلاش برای بهبود مستمر روزانه ، میشه احتمال دستیابی به اهدافمون رو افزایش بدیم.

10 اصل کایزن : چرا فلسفه کایزن خوب کار می کند ؟

 کایزن به شما یاد میده که با ذهنی باز و با تمایل به یادگیری در زندگی حرکت کنید . استفاده از این روش شانس بیشتری برای رسیدن به نتایج مطلوب به شما میده . ایده کایزن یه جورایی نحوه کار طبیعت هم هست در واقع , بیشتر چیزها در دنیای طبیعی به آرامی پیشرفت میکنن تا تغییر قابل توجهی ایجاد کنن.رایج ترین مثالش تبدیل یک کرم ابریشم به پروانه هست.

روش شناسی سنتی کایزن شامل ده بخش یا ده اصله.انواع مختلفی از این دستورالعمل ها بسته به موضوعی که قراره براش مطرح بشن وجود داره اما تویه این نسخه جنبه های رشد و توسعه فردی این فلسفه برجسته شدن:

۱- همیشه جایی برای پیشرفت وجود داره , بنابراین به یادگیری مهارت های جدید ادامه بدید و مهارت های قدیمی را برای رشد سالم دوباره یاد بگیرین .

۲- هر زمان که سنت ها نتونستن اهداف فعلی شما را برآورده کنند، عادت های قدیمی را با عادت های جدید جایگزین کنید.

۳- به جای مشورت با یک کارشناس , از چند تا منتور (بررسی تفاوت این دو در متمم) کمک بگیرین.

۴- وقتی شکست می خورین وقت زیادی را صرف بهانه جویی نکنین. به جای بهانه جویی راه حلی برای مشکلاتتون پیدا کنین چون این تنها روشی هست که میتونین وضع فعلی رو تغییر بدین.

۵- هر موقع که تصمیم بزرگی گرفتین ,به شواهد واقعی بیشتر از نظرات ذهنی اعتماد کنین.

۶-از تکنیک پنج چرا استفاده کنین تا ریشه اختلالات و مشکلات روزمره تون را کشف کنین

[درواقع روش کار به این صورته که شما تا موقعی که به اصل موضوع یا ریشه مسئله پی نبردید ادامه میدین و این کارو تا پنج بار پیش می برین مثلا برای هدف: من می خوام تجارت خودم رو داشته باشم

چرا من میخوام این کارو بکنم؟ جواب: این به من اجازه می‌دهد کنترل بیشتری روی وقتم داشته باشم.

چرا من میخوام این کارو بکنم؟جواب: می تونم تو زندگیم انعطاف‌پذیری بیشتری داشته باشم

چرا من میخوام این کارو بکنم؟جواب: من میتونم از خونه کار کنم

چرا من میخوام این کارو بکنم؟جواب: من میتونم وقت بیشتری رو با پسر یا دخترم بگذرونم

چرا من میخوام این کارو بکنم؟جواب: مراقبت از خانواده برای من مهم‌ترین چیزه

و مراقبت از خانواده در واقع میتونه مهم ترین عامل انگیزه برای فرد تویه این مثال باشه]

۷- بعضی وقتها راه حل های مقرون به صرفه بهتر از خریدهای پرهزینه هستن.

۸-با زیر سوال بردن وضع موجود , مسیر مشخصی و متمایزی  رو به سمت موفقیت ایجاد کنین.

۹-بجای اینکه راه صد ساله رو یه شبه برین پله های رسیدن به هدفتون رو یکی یکی طی کنید

۱۰- برای بهره مندی از موفقیت مشترک با دیگران شبکه ارتباطی قوی درست کنین.

5 روش برای استفاده از کایزن در زندگی روزمره

 بسیاری از شرکت ها فلسفه کایزن رو  با پیروی از سیستم 5s که از سیستم تولید تویوتا وام گرفته شده ،اجرا میکنن . در زیر نحوه پیاده سازی این سیستم رو در زندگی فردی بررسی شده.

 5s به صورت زیر است :

Seiri  : تفکیک ضروری از غیر ضروری

 این رو کار رو میشه با شناسایی کارهای بی هوده و کارهای وقت گیر در برنامه روزانه انجام داد در اصل با اولویت بندی کردن کار ها با سیستمی مثل سیستم ماتریس آیزنهاور می تونیم کار های با اولویت بالا رو از سایر کارها جدا کنیم.

Seiton : سازماندهی کردن محل کار و خانه

شاید زندگی ما آدم ها آشفته باشه ، اما محل کار و زندگی مون نباید از این قضیه پیروی کنه برای افزایش تمرکز ذهنی موقع کارمون باید تا جای ممکن چیز های اضافی دور بر مون رو حذف کنیم . با داشتن نظم در محل کار و زندگی و با دور انداختن اشیایی که هیچ ضرورتی به بودنشون نیست خلاقیت و تمرکزمون رو بیشتر از هر زمانی افزایش میدیم.

Seiso : برای انتخاب زندگی سالم تر تلاش کنید

سیسو ( یا پاکیزگی ) میتونه به شما در حفظ تعادل ایده آل کار و زندگی کمک کنه . از این روش برای از بین بردن عادات ناسالم و تخلیه ذهنی استفاده میشه .این عادات ناسالم رو میشه با یکسری عادات کوچک سالم جایگزین کرد تا کمک کنه ذهن , بدن و روح شما پاک بشه ، قرار نیست أصلا چیز های عجیب و غریبی باشن یه مدیتیشن کوتاه، ورزش، غذای مناسب و… میتونن توی این قضیه کمک کننده باشن.

Seiketsu: استانداردهای بالا را تنظیم کنید

استفاده از فلسفه کایزن در زندگی شخصی به ما در توسعه معیار هایی از استاندارد در بخش های مختلف زندگی مون کمک میکنه مثلا  از این استراتژی برای جلوگیری از دوستی های سمی که مانع پیشرفت شما میشن, میشه استفاده کرد . هنگامی که شروع به قطع این روابط می کنین , فضا را برای روابط معنادار و با ارزش تری باز میکنین . صرف زمان با کیفیت, روحیه و خلق و خوی شما را بالا می بره و نتیجه اش در کار شما منعکس میشه و سلامتتون رو هم بالاتر میبره.

Shitsuke : حفظ انضباط برای بهبود مستمر

در نهایت کایزن به شما کمک میکنه از شر به تعویق انداختن کارها خلاص بشین. به تعویق انداختن کار ها با بهانه های مختلفی میتونه اتفاق بیفته اما در نهایت میتونه منجر میشه به یه سری خودگویی های منفی و سرزنش خود که دیگه بهتون اجازه نمیده ریسک کنین و همین مسئله باعث میشه دیگه نتونین برنامه عملی خودتون رو دنبال کنین و تا به خودتون بیاین کلی مانع دست نیافتنی ساختید که مانع از موفقیت شما میشن.

کایزن به شما یاد میده که خودتون رو با زندگی در زمان حال منظم کنین و  این کار رو با تشویق افراد به تجسم اهداف دست یافتنی و تعیین نقاط عطف کوچک تر برای حفظ انگیزه انجام میده .با گذشت زمان , مقصدتون هم نزدیک تر میشه تا به خط پایان برسید .

کوچک ترین قدم ممکن

کلام آخر

 شاید مهم ترین مزیت کایزن این باشه که با دعوت کردمون به زندگی در لحظه حال و پیدا کردن کوچک ترین کاری که میشه الان انجام داد به ما کمک کنه که از گیر افتادن در بلاتکلیفی خلاص بشیم. همین اولویت دادن به زندگی در لحظه و بهره وری باعث میشه به جای ترس از کلیت بسیار بزرگ , با گام های کوچک و کارآمد به پیشرفت رو به رشد ادامه بدیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا